Naposledy aktualizováno: 02.04.2024 20:50:32
Na úvodní stranu

MÍSTNÍ KNIHOVNA ÚSOBRNO

 SEZNAM NOVÝCH KNIH

PROSINEC 2016
KNIHY PRO DOSPĚLÉ 

 

Jojo Moyes Dívka, již jsi tu zanechal Romantika
Ladislav Zibura 40 dní pěšky do Jeruzaléma Cestopis
Michel Faber Kniha zvláštních nových věcí Originální dobrodružný příběh
Jodi Picoult Je to i můj život Kontroverzní rodinný příběh
Wally Lamb Jako voda Dramatický příběh rodiny
Delphine de Vigan Podle skutečného příběhu Psychologický thriller
Táňa Keleová-Vasilková Lék na smutek  
Markéta Zahradníková Postel hospoda kostel Zbygniew Czendlik Rozhovor se známým farářem
Lauren Groff Osudy a běsy Mnohovrstevnatý román 
 Cecilia Ahern  Sběratel skleněnek  Provokativní román
 B.M.Horská  Rukavičky smrti  Detektivka
 Michal Viewegh  Melouch  

 

 

PROSINEC 2016

KNIHY PRO DĚTI

 

Bobbie Peers Zloděj Luridia 1.stupeň
Jana Šrámková Kuba Tuba Tatubahn 1.čtení, 1.stupeň
Štěpán Zavřel Sen v Benátkách Čteme dětem, 1.čtení
Daniel Rušar Kamzíkův velký skok Čteme dětem
Rubášová, Janíček Podivuhodná robotí expedice Komiks, 12+
Lucie a Nicole Ehrenbergerovy Móda. krása a životní styl Naučná, 12+
Marka Míková Škvíry 8+
Miloš Kratochvíl Zajatci stříbrného slunce 6+
Zdeněk K. Slabý Nedokončené pohádky 5+
František Kalenda Pes, kocour a sirotek 10+
Vratislav Maňák O nebesáři 9+
Kolektiv autorů Světoví Češi 8+
Cécile Jugla Už vím, jak to funguje 5+
Ivona Březinová Lucka Luciperka První čtení, 6+
Rudolf Lukeš Želva a její kamarádi Čteme dětem
Larssonová, Korsellová Pax: Hůl prokletí - 1. 10+
John Flanagan Hraničářův učeň 1. 10+
John Flanagan Hraničářův učeň 2. 10+
 Jeff Kinney Deník malého poseroutky 4.  10+
Roald Dahl  Obr Dobr  7+
Groening  Simpsonovi - Prčou napakovaný potlach  Komiks, 10+
Václav Podpěra  Andulka Naučná
Enid Blyton  Tajná sedma: Tajemství ukradeného náhrdelníku 2. 9+
Enid Blyton Tajná sedma: Lesní hnízdo 3. 9+
Jana Šrámková Lední medvědi odcházejí za štěstím Leporelo, Čteme dětem

 

 

 

ŘÍJEN 2016

 

KNIHY PRO DĚTI

 
Vlk a tma Daniel Rušar
Eliška a opuštěné štěně Jessie Williamsová
Dědictví rodu Trnhoffů Gareth P. Jones
Flouk a Líla Petra Dvořáková
Mizící hmyzíci Daniela Krolupperová
Vynálezárium Robin Král
Hilda Luke Pearson
Kiko a tajemství papírového motýla Markéta Pilátová
Krysburger David Walliams
Jezevec Chrujda točí film Petr Stančík
Piráti z ledového moře Frida Nilsson
Sedm statečných - Požár Jiří Kubíček
O princi, který se vrtal v nose Tereza Igazová
Ostrov v Ptačí ulici Uri Orlev
O duši a dívce Martin Vopěnka
Mapy Alexandra a Daniel Mizielińští
Karel IV. ilustrovaný život a doba Renáta Fučíková
Komodo Petr Sís

 

 

 

ŘÍJEN 2016

KNIHY PRO DOSPĚLÉ

 

Dánská dívka David Ebershoff
Zbláznila ses? Jana Jirásková
Nikdy Keleová - Vasilková
Playground Lars Kepler
Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbert
Do tmy Anna Bolavá
Pálenka Matěj Hořava
Dům v Bretani Marta Davouze
Skutečná událost Emil Hakl
Návrat do Killybegs Sorj Chalandon
Bábovky Radka Třeštíková
Dívka ve vlaku Paula Hawkins
Hedvábník Robert Galbraith
Kolo štěstěny Ken Follett
Láska z Paříže Alexandra Potter
Na břehu jezera  Sara Gruenová
P.S. Aňa Geislerová
Šampaňské a heřmánkový čaj Franziska Stalmann
Zabiják Anders a jeho přátelé ( a sem tam nepřítel) Jonas Jonasson
Dešťová hůl Jiří Hájíček
Husitská epopej IV. Vlastimil Vondruška
Aristokratka na koni Evžen Boček
Bůh maličkostí Roy Arundhatí

 

PROSINEC 2015

 

KNIHY PRO DĚTI

 

 

NÁZEV KNIHY

AUTOR

ANOTACE

 

Jak si postavit dům

 
 
Martin Sodomka  „Ptáci si taky berou hypotéku na stavbu hnízda?“ zeptá se krysák Arny svého starého kamaráda vrabčáka Zíly. Bezstarostné mládí Arnymu skončilo, oženil se a staví dům. Stavba sama o sobě není nic jednoduchého, ale vytvoření projektu, vyřízení stavebního povolení a získání hypotéky vyžaduje možná ještě větší úsilí. Arny z toho začíná pomalu šedivět a to netuší, že největší problém ho teprve čeká. Ne, problém je slabé slovo, přichází rovnou pohroma. Budeme doufat, že všechno dobře dopadne, vždyť v pohádkách to tak většinou bývá.

O malé slepičce

Magdalena Bořkovcová Leporelo o třech slepičkách, které snáší vajíčka na nejpodivnějších místech, a tak se kohoutek vylíhne jednou ve skříni , pak ve stodole a také v kostele. Verše na námět francouzské ukolébavky doprovodila půvabnými obrázky Magdalena Bořkovcová.

Záhada prázdné zvonice

Zuzana Pomykalová Ze zvonice kostela jednoho dne zmizí zvon Kryšpín. Zároveň se ve škole, kam chodí malý Matyáš, rozdrnčí všechny školní zvonky a ne a ne přestat. Přestanou prý, až se Kryšpín zase vrátí na věž. Podaří se Matyášovi, dědovi a školníkovi najít ztracený zvon? Dobrodružná záchranná výprava začíná.
 

Za zvířátky k vodě

 Zuzana Kovaříková  Knížka volně navazuje na Za zvířátky do lesa. Tentokrát vychází v edici Třetí čtení, ale určitě se hodí i pro mladší zvídavé děti. Barevně ilustrované pohádky propojené s poznáním rozšíří vědomosti nejen dětem.Kdo způsobil povodeň? Kdo ukradl ptákům vajíčka z hnízd? Kteří odvážlivci se zúčastnili plaveckých závodů? A kdo je ten krásně zbarvený pták, který se objevil v zimě na hladině? To všechno a mnohé další vám prozradí zvířátka, která žijí v rybníce a jeho okolí, jako např. vydra, bobr, bělozubka, čáp...

Natálčin andulák

Ivona Březinová Kniha uznávané spisovatelky Ivony Březinové si klade za cíl zvyšovat čtenářskou gramotnost dětí a podporovat čtení s porozuměním. Text doprovází půvabné ilustrace Lucie Dvořákové. Stalo se vám někdy, že jste po něčem hodně toužili, a nedostali jste to? Tak přesně to se přihodilo Natálce. Moc si přála mobilní telefon, s nímž by si povídala, když na ni dospělí nemají čas. Jenže místo mobilu Natálku čeká daleko větší překvapení. Jednoho dne jí totiž na okno přiletí malý žlutý ptáček…

Chrochtík a Kvikalka

Ester Stará Příběh plný dobrodružství napsala úspěšná autorka knih pro děti Ester Stará. Velkoformátovými ilustracemi ho vypravila Martina Matlovičová, jedna z nejtalentovanějších výtvarnic své generace. Autorky se již setkaly při práci na knize A pak se to stalo!, za kterou následně získaly prestižní ocenění White Raven udělované Internationalen Jugendbibliothek v Mnichově a Zlatou stuhu za ilustrace.

Chrochtík a Kvilkalka na cestě za blýskavým prasátkem je nadčasová a srozumitelná pohádka s poselstvím, ve které nechybí humor, napětí ani láska. Výpravné poetické ilustrace plné zvířátek jsou ozvláštněny komiksovými bublinami a podpořeny dynamickou grafickou úpravou. Strukturovanost textu a odlišení jednotlivých rolí přivede ke čtení i začínající čtenáře, probudí chuť ke čtení.

Krajiny domova

Václav Cílek Na krajinné bohatství Čech a Moravy můžeme být právem hrdí. Dokážeme si je však představit, anebo známe je natolik dobře, abychom mohli dětem charakterizovat či popsat svébytnost jednotlivých krajin naší vlasti? K tomu vám pomůže kniha z pera proslulého Václava Cílka a ilustrace Renáty Fučíkové. Knihu můžete číst jako napínavý i poetický příběh o české krajině s množstvím zajímavých informací, anebo jí jen listovat a nechat se inspirovat pro další rodinný výlet za „krásami vlasti“. Každá kapitola začíná velkým obrázkem vybrané krajiny a pokračuje vlastním textem spolu se zajímavostmi a historickými souvislostmi, které patří k charakteristickým rysům daného regionu. Tento jedinečný knižní projekt navazuje na významná encyklopedická a naučná díla z Albatrosu, ať už to byl cyklus Dějin v obrazech či Žáčkova encyklopedie pro žáčky.

Proč obrazy nepotřebují názvy

Ondřej Horák

Magnesia Litera 2015 - Litera za knihu pro děti

Kolik je na světě originálů, co všechno změnil černý čtverec a proč by někdo kradl pisoár? Na takové a mnohé další otázky nabízí odpověď tato vizuálně hravá kniha o moderním umění. Publikace poprvé představuje nejvýznamnější období historie výtvarného umění snadno pochopitelnou a zábavnou formou, která zaujme jak děti, tak jejich rodiče. Malí i velcí čtenáři se mohou dozvědět, jaký je rozdíl mezi galerií a muzeem nebo co je to aukce a depozitář. V knize naleznou navíc napínavý detektivní příběh v komiksové podobě a obrazový rejstřík slavných umělců a jejich děl.

Cesta svatým Vít-ahem

Eva Prchalová Příběh Cesty sv. Vít-ahem je určen dětem, ale i vnímavým dospělým, kteří pochopili, jaké místo má v životě lidském imaginace.

Dva bratři /Amos a Vilém/ díky výtahu v jejich domě, který se ukáže být kouzelný, cestují do fantastických míst. Chlapci výtah pojmenují svatý Vít, aniž by tušili, co tím způsobí. Mohlo to být celé jen úžasné dobrodružství, kdyby se všechno nečekaně nezkomplikovalo. Na jedné takové cestě do „jiného světa” se ztratí jejich kamarádka Arna Marná a nevrátí se zpátky do reality. Je potřeba ji najít! Ale kde hledat, pokud se ztratila ve snu? A nebo to nebyl sen? Možná že kouzelný výtah-Vít tady nebyl jen pro zábavu. Možná se měli něco dozvědět. Něco důležitého. Ale co?
 

Šmoulové- Šmoula reportér

   komiks

Příšerná teta

David Williams V roztomile ztřeštěném, potrhle humorném a přitom dojemném příběhu napsaném dnes již veleslavným Davidem Walliamsem vystupují opět velmi svérázné postavy, počínaje tlustou tetou Albertou a jejím domácím mazlíčkem sovou a kominickým duchem a bývalým sluhou gibonem konče. Teta Alberta je posedlá hrou zvanou blechy a prohrála v ní už všechny peníze. Není divu, že má spadeno na bohatství své mladinké neteře Stelly, univerzální dědičky saxbyovského panství. Otrlá tetička se ve své touze po majetku nezastaví před ničím. Ale Stella je rozhodnutá se bránit. A na své straně má velmi neobyčejného, třebaže trochu zlomyslného pomocníka...

Gorila a já

Frida Nilsson Hlavní hrdinkou knihy je osmiletá Jonna, která žije v dětském domově. Ředitelka ji nemá ráda a ochotně ji předá k adopci děsivé Gorile, která do domova jednoho dne přijede v otlučeném Volvu. Gorila žije na skládce a živí se prodejem šrotu. Jonna se nejprve Gorily bojí, myslí si, že ji chce sníst, ale postupně se s ní spřátelí. Ukáže se, že Gorila – mimochodem horlivá čtenářka, jejíž nejoblíbenější knihou je Oliver Twist – sice žije v nepředstavitelném nepořádku, ale dokáže Jonně poskytnout lásku a pocit bezpečí, které jí v dětském domově chyběly. Pořídí jí kolo, nakoupí jí oblečení a Jonna pochopí, že v životě tolik nezáleží na tom, zda má čisté ruce a upravené vlasy, pokud najde někoho, komu na ní skutečně záleží, kdo se dokáže vcítit do jejích potřeb. Nad nově vzniklou idylou se však začnou stahovat mračna...
 

Putování žabáka Filemona

 Jana Šrámková  Pohádková prvotina Jany Šrámkové, která v roce 2009 získala za svou psychologickou novelu Hruškadóttir Cenu Jiřího Ortena.

Když plyšový žabák Filemon jednoho dne objeví na svém těle přišitou cedulku se jménem továrny, kde ho vyrobili, netuší, jaké dobrodružství tím začíná. Spolu s kamarádkami, ovečkami Peřinkou a Bimbalkou, se vypraví Podkrkonoším na cestu plnou nástrah, na jejímž konci zjistí, že domov není tam, kde nás vyrobili, ale tam, kde nás má někdo rád. Pro děti od 6 do 12 let.
     
     
     
   

 


 

ZÁŘÍ 2015

 

BELETRIE PRO DOSPĚLÉ 

 

 

NÁZEV KNIHY

AUTOR

ANOTACE

Krev na sněhu  Jo Nesbo Sedmdesátá léta v Oslu. Olav Johansen nedokáže jezdit autem pomalu, je měkký jako máslo, příliš snadno se zamilovává, jestliže se rozčilí, ztrácí hlavu a je mizerný v matematice. Něco málo přečetl, ale moc toho neví a rozhodně nemá takové znalosti, které by byly k něčemu užitečné. A píše pomaleji, než roste stalaktit. K čemu se tedy hodí? Je skvělý zabiják. Nemusí přitom jezdit autem, zabíjí většinou lidi, kteří si to zasluhují, a nejsou to žádné složité počty. Alespoň prozatím nebyly. Dokud od šéfa nedostal nový úkol: vyřídit jeho manželku.
Najděte si svého marťana MarekHerman Kniha je cenná hlavně tím, že je napsána odborně, přitom naprosto srozumitelně, autor si s pomyslným čtenářem vlastně povídá. Objevíte v ní svěží pohledy a úvahy z oblasti sebepoznání, mezilidských vztahů a výchovy malých dětí. Dozvíte se informace, o kterých s překvapením zjistíte, že je prostě potřebujete k tomu, abyste mohli vést spokojený život. Text v knize je silný a místy až naléhavý a zejména vás zaujme to, s jakým citem Marek Herman popisuje svět malých dětí.
Vypravěčka

 

 

 

 

 

 

 

Jodi Picoultová

 

 

 

 

 

 

Sage pochází z rodiny s židovskými kořeny a její babička přežila holocaust. Ona sama se snaží vyrovnat s jiným traumatem – se smrtí matky. Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého si všichni v jeho okolí váží a mají ho rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Tíží ho svědomí, přirozenou smrtí se mu však zemřít nedaří. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech. Po dlouhém zvažování Sage kontaktuje úřad pro vyšetřování nacistických zločinů a podaří se jí přesvědčit babičku, aby jí i ona vyprávěla o svém mládí. Zděšeně naslouchá, co všechno zažila v polském ghettu, v Osvětimi i později na útěku. Je možné, že se s Josefem Weberem setkala a může ho usvědčit? A kdyby Sage vyhověla přání starého muže – byla by to vražda, nebo vykonání spravedlnosti na tyranovi? Kontroverzní brilantní román o vině a trestu americké bestselleristky Jodi Picoultové.

První Kiera Cassová

Když byla America vybrána do Selekce ani ve snu by ji nenapadlo, že by se ocitla na dosah samotné koruny, natož k srdci prince Maxona. S blížícím se koncem soutěže narůstají hrozby za branami paláce a America si uvědomuje, jak je lehké všechno ztratit a jak těžce bude muset za svou budoucnost bojovat.

Vedlejší pokoje Radovan Menšík

CENA KNIŽNÍHO KLUBU. Próza mladého autora je mozaikou situací, v nichž se v jednu chvíli ocitnou obyvatelé několika pokojů venkovského penzionu. Díky přitažlivé vypravěčské linii se záhy dozvíme, že to, co vypadalo jako simultánní mikropříběhy cizích lidí, je ve skutečnosti setkáním týchž postav v různých fázích života. Magický příběh ze současnosti jako pokus o „filozofický román“.

 Mlýn na mumie  Petr Stančík  MAGNESIA LITERA ZA PRÓZU 2015 Mystický gastronomicko pornografický thriller nás přenese do roku 1866. Zatímco v Evropě se schyluje k válce mezi Rakouskem a Pruskem, u nás začíná řádit první český sériový vrah. Hlavní hrdina, komisař Durman z pražské kriminálky, dělí svůj čas mezi vyšetřování bizarních mordů, kulinářské experimenty, romantickou lásku ke slečně Hedbávné a brutální soulože ve spiritistických bordelech. Fantaskní děj nás zavede do hradčanských katakomb, blyštivých bulvárů císařské Paříže, tajných hrobek v útrobách mexických pyramid i na krvavé bojiště u Hradce Králové. Opulentní děj dlážděný záhadně zohavenými mrtvolami vede k překvapivému zvratu na závěr. A až těsně před koncem se dozvíte, proč se ten román vlastně jmenuje Mlýn na mumie.
Fabrika Kateřina Tučková a kol. Moravský Manchester, tak se říkávalo Brnu v dobách jeho největší slávy. Látky ze zdejších textilek zaplavovaly doslova celý svět a bouřlivý průmyslový rozmach v 19. století proměnil město v sebevědomé a moderní centrum. Slavné vily, nádraží, ulice a parky a koneckonců i brněnský hantec, to vše vznikalo v souvislosti s rozvojem textilnictví. Odvrácenou stranou tohoto vzmachu však byly stávky zbídačených dělníků, sociální problémy a sirotčince plné dětí pracujících od rozbřesku do noci v prachu a hukotu tkalcovských strojů.
Poslední dopis od Tvé lásky Jojo Moyesová Mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera respektované britské autorky Jojo Moyesové, který získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year Award. Novinářka Ellie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Ellie příběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem. Rok 1960. Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné autonehodě a na nic si nepamatuje – na manžela, na své kamarády, ani na to, jaká byla ona sama. Když se však vrátí z nemocnice domů a najde tajný dopis, pomalu se začíná rozpomínat na milence, kvůli kterému byla kdysi ochotná riskovat úplně všechno.
Rothschildova flaška Petr Šabach Rothschildova flaška je příběh takřka detektivní, napsaný autorovým nezaměnitelným a vyzrálým stylem. Příběh ze současnosti a o současnosti zavede čtenáře do Anglie, do jedné velké londýnské herny. Najde pozoruhodný proutkař ztracenou dívku a poradí si s výherními automaty? A co všechno je možné s pomocí obyčejné pružiny na posilování svalů?
Zpátky ve hře Michal Viewegh Nová próza Michala Viewegha se jmenuje podle jedné ze třinácti povídek, která knihu také uzavírá. Autor svou oblíbenou postavu – Oskara – vystavuje kritickým životním momentům: manželskému stereotypu, nevěrám či jisté smrti, kterou sice Oskar přežije, ale s těžkými následky. Jedním z nich je rozvod. V povídkách si vychutnáme jejich literární rozmanitost i další autorovy přednosti, včetně ironie, nadsázky i melancholické grotesknosti. Stručně řečeno: náš nejpopulárnější spisovatel je zpátky ve hře!
 Záhada na zámku Styles  Agatha Christie  Nejznámější postava z pera královny zločinu se vrací… v nové speciální edici. Záhada na zámku Styles je prvním románem Agathy Christie s tímto jedinečným a dnes již legendárním belgickým detektivem. Debutující spisovatelka mu hned na úvod připravila nelehký úkol: Když v rozlehlém sídle za podivných okolností umírá jeho postarší, křehká, leč bohatá majitelka, podezření, že byla otrávena, se brzy změní ve skutečnost. Kdo je však vrahem? Manžel Alfréd? Nevlastní syn John Cavendish? Jeho krásná tajemná žena Mary? Nebo snad rodinný lékař? Důmyslný a napínavý příběh, na němž Christie pracovala během první světové války, nejprve vydavatelé odmítali. Nakonec vyšel až v roce 1921 – a zahájil kariéru nejprodávanější prozaičky na světě všech dob.
 Případ Pavlína  Martina Formanová  Informace o dramatickém dětství a začátcích modelky a herečky Pavlíny Pořízkové můžeme nalézt v různých mediálních zdrojích zhruba od doby, kdy budoucí světové hvězdě bylo šest let. Dnes poprvé její příběh vychází v románovém zpracování. Jde o působivé vyprávění o mladých, nezralých rodičích Anně a Jiřím, jejich zbrklém útěku z Československa, erotikou nabitém vztahu, odvaze i selhání. Martina Formanová líčí na pozadí tehdy probíhající studené války rodinné drama v celé jeho šíři a nejniternější podobě. Manželé Pořízkovi opouštějí čtyři dny po sovětské okupaci Československo a nechávají u prarodičů tříapůlletou Pavlínu. Netuší, jak dlouho budou muset čekat a co vše podniknout, než opět uvidí svoji dceru, ani co přinese jejich shledání…
Autorka popisuje individuální cesty každého z aktérů s hlubokým porozuměním a schopností najít humor či komičnost i ve vážných životních situacích.
 Husitská epopej I.  Vlastimil Vondruška  Sedmidílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Historicky věrně popisované události tvoří kulisu čtivého a napínavého příběhu rozvětvené rodiny Prokopů, jejíž příslušníky postaví neúprosný osud proti sobě.
50 odstínů temnoty E L James Poté co Anastasia Steeleová na vlastní kůži pocítí, jak temná jsou tajemství Christiana Greye, opouští ho. Přese vše, co se mezi nimi stalo, na něj stále nemůže zapomenout. Když jí tedy Christian předloží novou smlouvu, nemůže odolat a vrací se k muži, kterého miluje. Postupně odhaluje všechna tajemství a zjišťuje, že jeho padesát odstínů šedi je temnějších, než si kdy dovedla představit. A zatímco Christian bojuje se svými démony, Ana musí učinit nejdůležitější rozhodnutí ve svém životě…
Jak jsem sebrala odvahu Barbora Šťastná
Tahle kniha není návod, jak se přestat bát. Já se například bojím spousty věcí. Bojím se otevírat dopisy s modrým pruhem, bojím se pavouků, zubaře, předjíždění na okresce, bojím se, že v práci přijdou na to, že ve skutečnosti nic neumím. Přišla jsem ale na to, že i když se strachu nezbavím, nemusím ho za všech okolností poslouchat. I se strachem můžu sebrat odvahu a dělat věci, které bych od sebe nečekala.
Vražedná aplikace Robin Cook
Nový román mistra lékařských thrillerů! Systém zdravotní péče stojí díky rozvoji informačních technologií, nanotechnologií a genomiky na prahu obrovských změn, které naprosto předefinují roli lékaře. Jejich úlohu totiž převezmou chytré telefony, jež budou schopny diagnostikovat a léčit pacienty mnohem lépe než doktor z masa a kostí. Mobilní aplikace, která to umožní, dostala jméno iDoc. První setkání radiologa Georga Wilsona s touto aplikací je ničivé – když se jednoho rána probudí, jeho snoubenka ležící vedle něj v posteli, je mrtvá. George zjistí, že se účastnila beta testu iDocu, a když zanedlouho zemře několik pacientů, které na radiologii snímkoval a jenž se onoho testu účastnili také, George se zmocní podezření. Je možné, že iDoc nějak narušují hackeři? A že se problémy s aplikací snaží zastřít americké vládní úřady? Georg se pouští do nebezpečného pátrání, které může mít fatální důsledky nejen pro něj, ale i pro nespočet dalších lidí.

Jaroslav Kmenta Padrino Krejčíř Gangster

Zatímco loňský titul „Padrino Krejčíř – Afričan“ popisoval aktuální dění uprchlíka v Jihoafrické republice. Tentokráte se příběh vrací v časové smyčce zpět do Česka. Čtenáři se dozví, jak Krejčíř začínal, jaké podvody plánoval, proč se na něj zaměřila policie a co vedlo k tomu, že se dal na dráhu gangstera.
Kniha přinese řadu novinek, bude mít bohatou obrazovou přílohu a také velkou mapu s pavoukem vztahů kolem Krejčíře a jeho podvodů.
Alena Thomas Děláme si to doma sami

Doma se dá vyrobit téměř všechno, od luxusní pěsticí kosmetiky přes léčivé extrakty k prevenci běžných neduhů až po čisticí prostředky pro domácnost, které překvapí svým jednoduchým složením a zároveň nekompromisním účinkem.
Ilona Špaňhelová Průvodce dětským světem

Každý správný dobrodruh a cestovatel si vždy pořídí kvalitního průvodce, než vyrazí za novými zážitky. Také dětský svět je jedno velké dobrodružství, které si vyžaduje kvalitní publikaci. A právě proto je tu Průvodce dětským světem. Nahlédnete s námi do jednotlivých etap v životě dítěte od novorozeneckého období až po věk dospívání. Přinášíme vám jednotlivá vývojová dětská stadia, při nichž zjistíte, co prožívá dítě, rodiče, ale i starší sourozenci. Zodpovíme vám nejčastější otázky, na které v tom kterém období vašeho dítěte narazíte. Věříme, že vás tímto kouzelným světem plným nečekaného provedeme bez nehod a že zažijete se svými dětmi kouzelné chvíle.
Marek Herman Najděte si svého marťana

Kniha je cenná hlavně tím, že je napsána odborně, přitom naprosto srozumitelně, autor si s pomyslným čtenářem vlastně povídá. Objevíte v ní svěží pohledy a úvahy z oblasti sebepoznání, mezilidských vztahů a výchovy malých dětí. Dozvíte se informace, o kterých s překvapením zjistíte, že je prostě potřebujete k tomu, abyste mohli vést spokojený život. Text v knize je silný a místy až naléhavý a zejména vás zaujme to, s jakým citem Marek Herman popisuje svět malých dětí.

 

ZÁŘÍ 2014

 

BELETRIE I NAUČNÁ PRO DĚTI

 

 

NÁZEV KNIHY

AUTOR

ANOTACE

PSI Bruce Fogle V naší publikaci najde úplné a přehledně zpracované informace o nejznámnějších a nejoblíbenejších plemenech psů. Každé plemeno má zde základní popis i charakteristiku jeho vlastností, ale dozvíte se také zajímavosti a historii jeho vývoje i pracovní využití. Vše doplňuje přes 700 fotografií a piktogramy znázorňující nároky na péči o psy a jejich výcvik. Na závěr je připojen Restřík s čísly standardi FCI a řazení do skupin.
Pokusy v přírodě a doma   V této knize na tebe čeká více než 50 zajímavých pokusů z přírodopisu, chemie a fyziky – nejsou to ale školní pokusy, je to zábava, kterou musíš vyzkoušet!
Proč se ten kůň tolik směje Jiří Žáček Chcete vědět, proč leží kapr v kapradí? Jakou mají Eskymáci abecedu? A kam letí pohádkoví sloni? 
Veselé říkanky Jiřího Žáčka jsou nejen o tom…
Gumičkování   Hit letošní sezony pro holky i pro kluky! Budete potřebovat jen stávek, kupu barevných gumiček, háček, trochu zručnosti a hodně fantazie. Pak se můžete pustit do zábavného duhového tkaní! Vyberte si z 25 nápaditých projektů: jsou mezi nimi náramky, sportovní talismany, přívěsky na klíče, náhrdelníky, pouzdro na mobil, rockerský nátepník, a dokonce i plně funkční prak. Podlehněte kouzlu tkaní z gumiček a přidejte nové výrazné doplňky ke svému outfitu!
Divoši Lucie Lomová Kreslený biografický román vycházející ze skutečných událostí, jak je ve svých zápiscích zachytil mladý cestovatel a botanik Alberto Vojtěch Frič. V zimě roku 1908 přiveze z Paraguaye do Evropy indiána Čerwuiše, jehož kmen sužuje neznámá choroba. Podmanivý příběh o setkání dvou mužů ze zcela rozdílných kultur, jejichž cesty se na krátký čas spojily. Komiksové vyprávění protkané humornými i temnými tóny.
Kuba nechce prohrávat Petra Braunová Kuba nerad prohrává. A zvlášť teď, kdy do třídy přibyl kluk Sebastián. Žil s rodiči ve Velké Británii, samozřejmě umí výborně anglicky, skvěle vypadá a vůbec… Spolužačky jsou nadšené, Kuba otrávený. Ale nevzdá se. Nezlomí ho ani nový miláček děvčat, ani nový pan učitel!

 

BELETRIE PRO MLAĎOCHY

 

  

NÁZEV KNIHY

AUTOR

ANOTACE

Démon z Hex Hall Rachel Hawkinsová

Sophie Mercerová si myslela, že je čarodějka. Proto byla ostatně poslána do Hex Hall, nápravného zařízení pro delikventy Prodigia, tedy čarodějky, kouzelníky, víly a podobné bytosti. To si ale myslela ale ještě předtím, než zjistila, kdože je vlastně její otec, a že Archer Cross patří k L´Occhio di Dio, které se snaží Prodigia vyhladit z povrchu zemského – a namísto dalšího polibku mu tak musela vrazit jednu pěstí. Že je čarodějnice si myslela do chvíle, než se ukázalo, že je démon. Velká moc však sebou přináší i velká riziko, a než vystavovat nebezpečí své blízké, bude možná lepší se jí zbavit... Co ale dělat, když se ukáže, že i její nové kamarádky jsou démoni a svou sílu rozhodně neplánují použít k žádným bohulibým účelům? Do toho se o Sophii začne zajímat L´Occhio di Dio, a koho jiného za Sophií poslat než Archera. Ještě štěstí, že k němu Sophie už nic necítí. Nebo ano?

Bitva o Hex Hall Rachel Hawkinsová

Na Sophii Mercerovou je toho poslední dobou moc. Jen co si zvykla na to, že je démon, a naučila se své neobyčejné schopnosti ovládat, jí je Rada zase odebrala. Archera a tátu viděla naposledy v hořícím vězení a jedinými spojenci mají být nyní Branickovy. Shodou okolností odvěcí nepřátelé Prodigia. Rodinné překvapení neberou konce a jen tak mimochodem je na spadnutí válka, v níž má hlavní úlohu sehrát právě Sophie. Na tom se shodnou všichni, ne už však na tom, na jaké straně bude Sophie stát. Jenomže bez své magie je Sophie bezbranná. Podaří se jí získat zpět kouzelné schopnosti dříve, než bude pozdě?

Tobiáš Lolness Thimothée de Fombelle

Pro velký zájem čtenářů vydává nakladatelství Baobab v novém vydání velký dobrodružný román o chlapci, který měří jen o něco víc než jeden milimetr! Souborné vydání obou dílů v jednom svazku.
Domovem hlavního hrdiny je obrovský strom, který je pro jeho obyvatele celým světem. Jednoho dne odmítne Tobiášův otec vydat tajemství svého geniálního, ale pro přežití stromu nebezpečného vynálezu. Rodina Lolnessových je poslána do vyhnanství a Tobiáš musí prchat až do země trávového lidu. Hledá bezpečí, přátele a způsob, jak zachránit strom před zničením, neboť srdce stromu je nahlodáno hlubokým kráterem. Pokusí se odvrátit katastrofu a najít své rodiče a Elíšu...

 

 

BELETRIE PRO DOSPĚLÉ

 

 

NÁZEV KNIHY

AUTOR

ANOTACE

Zabijáci  Jo Nesbo  Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáků se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Morcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi, velmi špatně. Spolu se svým asistentem Asadem a novým členem oddělení Q, mladou prostořekou Rose, se pouštějí do pátrání, které je provede všemi patry společnosti: od toho největšího chudáka na hlavním nádraží až po muže na vrcholu. Lov začíná...
 Dokud tě nenajdu  John Irving  KNIHA NA PŘÁNÍ - Životní příběh Jacka Burnse. Jako čtyřletý putuje s matkou po přístavech Severního moře a snaží se vypátrat otce, který před nimi zřejmě úspěšně uniká. V Kanadě chodí do dívčí školy, kam smějí i chlapci, a v „moři“ dívek se rychle rozvíjí jeho sexualita… Na vysoké hraje studentské divadlo, vyniká v ženských rolích. Zažívá strmou kariéru, slaví umělecké úspěchy, je bohatý, obletovaný kráskami. Smrt matky jeho pohled na život změní: zjistí, že příběh o hledání otce byl ve skutečnosti jiný. Otec neprchal, naopak se zoufale snažil synovi přiblížit.
 Americký derviš  Ayad Akhtar  Jaké je to být muslimem a Američanem zároveň? Strhující román o muslimské rodině žijící v USA, jež se snaží vyrovnat s vírou, vlastní identitou a svým místem ve společnosti v 80. letech minulého století, tedy ve světě před 11. zářím. Brilantně napsaný a emočně silný příběh o střetu náboženství a moderního života z pera Američana pakistánského původu Akhtara Ayada, který se dočkal uznání kritiky po celém světě.
 O ženách a o lásce  Edith Holá  Nová kniha Edith Holé vypráví silný příběh o ženách, šílených nápadech, vyrovnávání se s vlastním životem, různých druzích lží, ale především o lásce. Autorka opatrně vystřihuje záhyby příběhu tří žen, dvou matek a jedné dcery.
 Hvězdy nám nepřály  John Green  Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě. 

Nové vydání připravujeme v souvislosti s aktuálním filmovým zpracováním - stejnojmenný snímek vznikl podle tohoto knižního bestselleru a v hlavních rolích představí Shailene Woodley a Ansel Elgort.

 Čas mezi šitím  María Duenasová  Strhující román o zdánlivě obyčejné ženě, která využije svůj talent a odvahu, aby se proměnila v prestižní krejčovou a později v tajnou agentku pracující pro Spojence za druhé světové války.

Mladá švadlenka Sira Quiroga opustí Madrid těsně před začátkem španělské občanské války s mužem, kterého bláznivě miluje, ale sotva zná. Spolu se usadí v marockém Tangeru, exotickém, pulzujícím městě, kde se může člověku přihodit cokoli, dokonce se může stát i obětí zrady a být ponechán svému osudu.

 Potrhaná křídla  Ruta Sepetysová  New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se ji snaží stáhnout dolů?
 Aristokratka ve varu  Evžen Boček  Aristokraté jsou v ohrožení, ale situace Marie Kostkové z Kostky je o to těžší, že denně potkává členy své bláznivé rodiny a k tomu několik střelených zaměstnanců "nejchudšího zámku v Čechách". Otec je skrblík, americká maminka se chce podobat princezně Dianě... a největší událostí na zámku Kostka za posledních tři sta let byla svatba Helenky Vondráčkové. Kastelán Josef nenávidí lidi, hospodyně paní Tichá kleje jako dlaždič a celý den nasává ořechovku přímo z lahve... a chvílemi příběh rozdrnčí i charakteristické ráčkování Karla Schwarzenberga. Pokračování Poslední aristokratka, nejúspěšnější humoristické knížky 
 V šedých tónech  Ruta Sepetysová  Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Ale jednoho večera k nim domů vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři. Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně nenechat se zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky své rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům podaří jejímu otci je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech. Linin pohnutý příběh je plný lidské krutosti a nenávisti, ale zároveň lásky a naděje. Otázkou zůstává, zda naděje a láska dokáží udržet člověka při životě a s hlavou vztyčenou dostatečně dlouho…
 Vražda na Den matek  Lee Harrisová  Christine Bennettová – dříve jeptiška, dnes úspěšná vyšetřovatelka – zůstane stát jako opařená, když u jejích dveří zničehonic zazvoní neznámá dívka, která tvrdí, že je dcerou sestry Josephy, představené kláštera svatého Štěpána a nejlepší Chrisiny přítelkyně. Poté co je dívka zavražděna, stopy naznačují, že mluvila pravdu – a sestra Josepha se tak stává hlavní podezřelou. Christine se ze všech sil snaží přijít záhadě na kloub, ale zdá se, že sestru Josephu může před vězením zachránit už jenom zázrak.

 

 

 

ŘÍJEN 2013

 


 

Pro dospělé:

 

NÁZEV

AUTOR

POPIS

Recepty z farmářského trhu 1.(podzim-zima) Hana Michopulu Kuchařka
Prázdné místo J.K.Rowlingová Současný román od autorky Harryho Pottera
Přemyslovská epopej III. Král rytíř Přemysl II. Otakar Vlastimil Vondruška 3. díl historické ságy
V jedné osobě John Irving

Kontroverzní novinka od populárního autora

Věčný národ se strachy netřese Šani Boianjiu

Román z vojenského prostředí Izraele, o dospívání v armádě

Až na vrchol hory Arne Dahl

Thriller

Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Krimi román

 

Pro děti a náctileté:

NÁZEV AUTOR POPIS ZAŘAZENÍ - VĚK
Pohádka o Cyrilovi a Metodějovi L. Seifertová Komiks z českých dějin První čtení
Logopedické pohádky I. Eichlerová Vtipné pohádky na procvičování správného mluvení Čteme dětem, první čtení
Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton M. Woodová První díl strašidelného příběhu První stupeň
Lentilka pro dědu Edu I. Březinová Příběh ze života První čtení
 Kdo k sobě patří?  J. Hošek  Leporelo se zvířátky a mláďaty  Čteme dětem
 Princ a princ  L. de Haan  Obrázková knížka o princi, který se zamiluje do prince  Čteme dětem
 Brousek pro tvůj jazýček  F. Kábele  Říkanky na procvičování hlásek  Čteme dětem
 Kosprd a Telecí  E. Papoušková  Vtipný příběh z prostředí mateřské školy  Čteme dětem, První čtení
 Doktor Proktor a konec světa. Možná...  J. Nesbo  Dobrodružný příběh  První stupeň
 Analfabeta Negramotná  J. Uličiansky  Příběh o holčičce, která nerada četla  První stupeň
(Ne)obyčejný kluk R.J.Palaciová O postiženém chlapci, který chodí do normální školy Druhý stupeň
Avena. Skrytá M. Curlyová První díl romanticko-mysteriózního příběhu Druhý stupeň
Nikolina cesta M. Fišarová Příběh o násilí v rodině a jeho řešení Druhý stupeň
Uzly a pomeranče I. Procházková Příběh o klukovi, první lásce, zklamání a rodině Druhý stupeň
O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby Valenteová Fantasy pro mládež, 1. díl První stupeň